Hjem Aktiviteter Årets begivenheder og traditioner
Aarets begivenheder

Strynø har en masse traditioner, som vi holder meget af. Læs mere om hver enkelt årlig begivenhed herunder.

1. Fastelavn
2. Æggekogning
3. Majtræsfest
4. Sct. Hans Aften
5. Årets Sommermarked
6. Strynø Løbeevent
7. Cabaret
8. Den Store Rejse1. Fastelavn (forår)

fastelavn


Skattekisten – Strynøs daginstitution – og skolens forældreråd afholder hvert år fastelavnsfest for store og små. Festen annonceres i Strønyt og på tavlen ved købmanden. Opslag med tilmelding hænger ved købmanden. Forældregruppen deler opgaverne i mellem sig, og festen holdes på skolen. Vi mødes udklædte ved Majtræet og går i samlet flok gennem byen til skolen, hvor vi slår katten af tønden, leger og spiser fastelavnsboller. Når festen er slut kan børnene godt finde på at gå ud og rasle, og i mange huse er man godt forberedte på besøget.
(retur til oversigt)

 
2. Æggekogning (påske lørdag)

aeggekogning1Påskens æggekogning på stranden.

Det har været en gammel tradition på Strynø, at familierne i påskedagene tog til stranden for at koge og spise æg. Man medbragte pyntede æg, halm og gryder. Gryderne blev stablet op på sten på stranden og halmen brugt til brænde og æggene kogt i havvand.

Strynø Beboerforening tog i 2002 traditionen op med en æggekogning på stranden mod vest ved møllen. Siden 2008 mødes vi ved Majtræet og drager i samlet flok til den strand, der har bedst læ mod vinden.

Beboerforeningen medbringer halm, gryder og grydestativer. Grydestativerne er kommet til som en sikkerhedsfaktor, gryderne opstillet i sten var noget vakkelvorn og med børnene overalt blev det for risikabelt. Ud over ovennævnte har beboerforeningen også øl og sodavand til salg for en billig penge. Børnene medbringer selv de pyntede æg og nogle forældre har kaffe og kage med.

Eftermiddagen bliver brugt til hygge og afslapning i godt selskab med familie og naboer.


Foto: Martin Randers
(retur til oversigt)

 
3. Majtræsfest (maj)

majtrae2majtrae1

Et par uger forinden Majtræet skal rejses, tages det ned og der afholdes en auktion over malerarbejdet, d.v.s. den, der byder lavest, får jobbet. Skal flagsnoren udskiftes, så holdes der også auktion over den gamle. Efter maling og smøring af toppen, så pyntes træet med nye kranse og ligger klar til selve dagen, hvor det igen rejses.

Dagen starter med at Majtræet igen rejses på sin plads til kyndige kommandoer fra Bent, som har overtaget Viggo og Hans Clausens mangeårige hverv. Når sidste bolt er skruet på plads, kommer øens børn, som har stået parate, med Majtræsflaget som hejses under alles fælles sang.

Hvert år finder Majtræsforeningen en taler, som på en eller anden måde har en særlig tilknytning til øen, der holde årets tale.

Herefter fortsætter dagen i festteltet på Maltoften, hvor der dagen igennem sælges øl og pølser m.m. Om aftenen afholdes den egentlige Majtræsfest, normalt foregår det på skolen, men pga. renovering afholdes Majtræsfesten i 2014 i teltet på Maltoften.

Læs mere om historien bag Majtræsfesten her.

(retur til oversigt)

 
4. Sct. Hans Aften (23. juni)

scthans2009-2Sct. Hans Aften fejrer vi i fællesskab den 23. juni.
18.00 mødes vi på Strynø Skole og spiser medbragt mad. Hvis dagen på forhånd er valgt til fællesspisning, så er der opslag hos købmanden, hvor man kan tilmelde sig selve spisningen. I så fald skal der kun medbringes service.

Medbring selv en madkurv og service - drikkevarer kan købes på stedet til sædvanlige, rimelige priser.

Ca. kl. 21.00 serveres der kaffe og kage i salen.

Kl. 22.00 er der fakkeltog til bålet, som holdes på engen ved Møllen. Her synger vi midsommervisen og en på forhånd udvalgt taler holder båltalen.

N.B.: Tidspunkterne er kun vejledende. Vejr, vind eller børn, som skal hjem og sove, afgør forløbet.
Vil du være sikker på at kunne følges med fakkeltoget, så kom i god tid. Se evt. efter opslag.

Alle er velkomne.

Fotos fra Sct. Hans Aften 2009: Martin Randers

(retur til oversigt)

 
5. Årets Sommermarked (3. lørdag i juli)


Sommermarked 2013

Årets sommermarked står ofte i parasollernes tegn.

Markedet spænder over næsten alle mulige genstande. En del antikke redskaber er så gamle, at ingen rigtigt længere ved, hvad deres egentlige formål i sin tid var. Men der kommer tit mange gode forslag.

Legetøj, bøger, lamper, møbler, som sikkert også er gamle nok til at blive kaldt antikke, bliver handlet, og mange går yderst tilfredse derfra efter en god handel.

Fødevarer og drikke er for det meste af lokal avl, og der mangler sjældent kaffe og hjemmebag.
(retur til oversigt)


 
6. Strynø Løbeevent (august)


Børneløb
Strynø har siden 2011 afholdt Strynø Løbeevent, som består af distancer fra børneløb, 8 km samt hel- og halvmaraton. Nok er Strynø ikke særlig stor, og vi har heller ikke så mange veje, så mange af strækningerne bliver genbrugt, så alle løb kan få den rette længde.
(space)

smakke1

Denne dag er en meget stor del af øens beboere, som ikke selv deltager som løber, aktive i alle boderne med drikkevarer og som vejvisere. En meget stor del af det frivillige arbejde fåregår dagene før og efter løbet med at opstille og nedtage rutemarkering og teltene med forplejninger.

Strynø Løbeevent har sin egen hjemmeside, som vi kan anbefale at læse, hvis du selv vil deltage eller vide mere ... klik her!

(retur til oversigt)

 
7. Cabaret (sensommeren)

Strynø Cabaret havde første premiere august 2007. Året efter, august 2008, kom anden udgave af forestillingen, også denne gang med Alfred ved klaveret og under ledelse af Vibeke Sybrandt, som tilbringer sommeren på Strynø når hun ikke opholder sig i Australien eller andre steder i Danmark.

Vibeke er opvokset i revybyen Hjørring under indflydelse af Per Pallesens revykunst - og selv involveret i Hjørring Revyen i en kortere periode. Vibeke siger selv, at hun har lært en masse af Per Pallesen, men hendes største erfaring er som instruktør af Hjørrings Lundergårdrevy, som hun var med til at starte - og som i 2010 er "årets revy" indenfor amatørrevyer.
Her følger et par glimt fra Strynø Cabaret forestillingen 2008:
Fotos: Martin Randers

alfredvibekesybrandtvelkomstjagtsketch


(retur til oversigt)

 
8. Den Store Rejse (3. lørdag i oktober)

Den Store Rejse 2013

(Ludvig med sin egen hjemmelavede pesto, tabenade og kager, foto Paul Clay)

Årets Store Rejse har altid været en succes. Det gamle pakhus i Rudkøbing står på sit højeste, og det er næsten ikke til at komme igennem for interesserede kunder. Alle de tilrejsende fra Strynø får som regel afsat de fleste af deres varer, som består af alt fra hjemmelavet syltetøj, pesto, forskellig saft, kager hjemmestrik og anden kunstfærdig husflid.
Æblepressen kommer i fuld gang uden for, hvor der kan købes friskpresset most af lokale Strynø æbler.
Bosætningsgruppen har et telt ved indgangen med en præsentation af øen på plancher og TV-skærm. Og Strynø Beboerforening udleverer ofte spørgeskemaer om forholdene på Strynø, som kan udløse en præmie doneret af en lokal leverandør, hvis der svares rigtigt på alle spørgsmål ved en senere lodtrækning blandt svarene.
(retur til oversigt)

 


Strynø © 2008 - Webudvikling og CMS Wied Webdesign