Hjem Flyt til Strynø Strynø Akutgruppe
Akutberedskabet på Strynø

Strynøs Akutgruppe har været inspiration og dette belønnes!

Strynø’s Akutgruppe har til formål at give strynboerne og besøgende på Strynø tryghed ved at yde effektiv førstehjælp, efter at der er slået alarm ved at ringe 112. Gruppens arbejde er ment som et supplement til Region Syddanmarks professionelle præhospitale indsats. Den effektive førstehjælp inkluderer også omsorg og nærvær i tidsrummet fra en ulykkes forekomst til redningspersonalet når frem.
Akutgruppens arbejde er ikke bare værdsat af strynboere. I 2020 fik Strynøs Akutgruppe tildelt Region Syddanmarks frivillighedspris 2020, og det er vi selvfølgelig stolte af på Strynø.


Klik på billedet op se filmen ...

Ideen til en akutgruppe på Strynø opstod i starten af 00’erne, da der ikke længere var adgang til hjælp fra herboende sundhedsfaglige personer. Man havde fået at vide, at Årø havde en brandmandsgruppe, der også kunne yde førstehjælp. På samme tidspunkt skulle Rudkøbing Sygehus nedlægges, og dermed opstod et endnu større behov for bedre og mere kvalificeret førstehjælp på Strynø. Næret af et stort lokalt engagement for at finde og sikre den helt rigtige løsning for effektiv førstehjælp til strynboerne, gæster og besøgende, blev der i 2004 dannet en gruppe af førstehjælpere, som så efterfølgende har dannet basis for den nuværende Strynø Akutgruppe.

Akutgruppen blev etableret som en af de første i Danmark og har en unik frivillig 24/7-dækning. Gruppen har været til inspiration for andre førstehjælpsgrupper på andre små øer og i andre dele af landet. Spredningseffekten kom, da et medlem af Akutgruppen også var repræsentant i sammenslutningen af danske småøer. På hvert møde blev Strynø Akutgruppes arbejde omtalt, blandt andet for at presse på, for at andre øer også kunne starte akutgrupper. Dette skete, og gradvist har Region Syddanmark overtaget mange forpligtelser, blandt andet vedligeholdelse af udstyr og regelmæssig træning af gruppens medlemmer. På denne måde er Akutgruppens arbejde blevet lettere, da der ikke længere skal søges fondsmidler til drift og uddannelse.

Akutgruppen er en frivillig gruppe af engagerede ø-boere som er organiseret i et løst netværk. Gruppen er langsomt vokset  med flere aktive førstehjælpere, dette er sket specielt efter annoncering i vort lokale blad, Strønyt.  

Akutgruppen er meget opmærksom på, at dens funktion er et supplement til Region Syddanmarks præhospitale indsats. Derfor er der indgået et officielt samarbejde, og denne model er også videreført til andre småøer i Region Syddanmark.

Det siges, at Akutgruppen giver strynboer samt gæster og turister tryghed. Gruppens eksistens har desuden gavnet tilflytning, fordi adgang til akuthjælp i tilfælde af ulykker er et af de spørgsmål, der ofte stilles af mulige tilflyttere.

Læs også avisartiklerne (åbner i nyt faneblad):

Tekst: Kirsten Havemann (Strynø Akutgruppe)

 

Strynø © 2008 - Webudvikling og CMS Wied Webdesign