Hjem
Velkommen til Strynø

Strynø ligger i det Sydfynske Øhav med færgeforbindelse til Langelands hovedstad, Rudkøbing. Strynø har både daginstitution, skole, købmand, kirke, erhverv og et hav af foreninger. Her bor vidt forskellige mennesker, som sammen udgør et aktivt fællesskab. Har du lyst til at vide mere om Strynø kan du surfe på vores hjemmeside, og er det slet ikke nok så tag en tur med MF Strynø. Det tager kun 29 minutter. Måske bliver du også hængende...?
så .... Velkommen til Strynø
Her kan selv mindre børn nyde friheden ved selv at kunne cykle til alting. Her leger børn og løber ud og ind hos hinanden. Her nyder fastboende og turister at gå ture både i byen og på landet. Det er skønt, at der stadig er et miljø, som ikke er domineret af travl trafik. Derfor – kære bilist traktorførere, håndværkere og andre besøgende:
Tag hensyn – sæt farten ned, kør efter forholdene - og husk at køre i god tid til færgen.
Så der er plads til os alle på Strynø     
Hilsen Beboerforeningen

Hvem har åbent hvornår ...

Forsidens artikler: Seneste opdatering:

Yukons hjemkomst efter 13 år og knap 35.000 sømil
Keramikværksted er flyttet til centrum
"Det gamle træ, oh lad det stå"... men ak!

Ny podcast: Besøg på Strynø
Læs:
Arne Gregersens Majtræstale
Cecilie Beck Gordons Skt.Hans båltale


Tidligere artikler (arkiv)

01.08.2023 Forsiden
03.07.2023 Nyt Strønyt
23.07.2023 Spisesteder
30.07.2023 Kunst & Design
Folderen om Strynø kan læses (downloades) her (åbner i nyt faneblad)

Stillingsopslag:
Ø-sammenslutningen søger deltids kontorassistent



Yukons hjemkomst efter 13 år og knap 35.000 sømil
Yukon
Hjemkomst d. 19. juli 2023

For 13 år siden stod vi mange Strynboer på havnen for at vinke farvel til sejlskibet Yukon. Familien Nash Lassen, bestående af Ea, David og deres to sønner Kristopher og Aron, sejlede ud på eventyr. Planen var den gang, at de skulle på en 2 ½ års jordomsejling. Imidlertid gjorde de et længere ophold i Australien på Tasmanien. Her gik drengene i skole, mens forældre og Yukon arbejdede en charter-forretning op på floden og i det omkringliggende smukke farvand. Samtidig var deres gård på Ringgade 27 udlejet til forskellige Strynboer igennem tiden. Efter godt 10 år besluttede de sig dog for at fuldende deres jordomsejling og komme tilbage til Strynø. Både på turen ud og på hjemrejsen har de haft mange gaster med, her i blandt flere Strynboer.

Den 19. juli, efter at have tilbagelagt knap 35.000 sømil, kunne man skimte Yukons røde sejl syd for Strynø. Mange øboer og andet godtfolk sejlede dem i møde, og skib og besætning fik en flot og varm velkomst på havnen. Her var flag, musik, sang og masser af øl og leverpostejmadder. Samme aften fortsatte hjemkomstfesten i haven på Ringgade 27, hvor der blev grillet, festet og hygget samt fortalt historier fra de 7 verdenshave. Familien har nu slået sig ned på øen, og det blå skib Yukon ligger smukt og vugger i havnen. Velkommen hjem til skib og besætning.

Yukon
Yukon
(Tekst: Ludvig Ask Sørensen, billeder: Paul Clay)
Retur til oversigt


 
Keramikværksted er flyttet til centrum

Årskrus

Det hvide hus med de hyggelige blå vinduer og den lille gamle lyseblå dør med 12-tallet på, byder dig indenfor.
I et hyggeligt rum med brændeovn, gamle trægulve og bjælker i  loftet,  finder du nu det lille lokale keramikværksted - No stress Pottery - på adressen søndrevej 12.
Hylderne er fyldt med kopper, krus, små skåle, snapseglas og meget andet spændende stentøj.

Keramikken er lavet af Majbrit Andersen i fordybelse og ro, i det lille hyggelige værksted. Under kærlig kontrol fra ægtefællen Lennart.
Han står for kontrol og overblik over regnskabet, samt har interesse i at støbe i keramik. Han støtter så godt han kan, i den daglige drift, når han ikke passer jobbet som handicaphjælper.

Pottemageri AntonMen det har ikke altid været ro, fordybelse og keramik i Majbrit og Lennart's liv. Tvært imod.
Før livet på Strynø var Lennart rustfri smed og Majbrit specialpædagog. Hun arbejdede i Nordjylland med voksne handicappede. Hun elskede det og brændte for det. Ja faktisk så meget, at hun brændte ud.

Stressen overtog alt i hendes liv. År med for lidt søvn, voldelige episoder på jobbet og for mange lange arbejdsdage, satte pludselig sine spor. Fra den ene dag til den anden kunne hun ikke længere huske. Hun kunne glemme, hvor hun var på vej hen i bilen, glemme at putte vaskemiddel i tøjvasken eller at starte den. Lennart var kørt sur i hverdagens hamsterhjul og trængte til at prøve noget nyt.
Keramikken blev hurtigt en del af Majbrit's terapi, den der gjorde, at hun igen kunne koncentrere sig.  

Men faktisk var det, det sydfynske øhav, der startede drømmen om keramikken. Drømmen om et dejligt og roligt liv, på en lille ø som Strynø.
Lennart havde i foråret 2019 inviteret på weekendtur, til det sydfynske øhav. Her mærkede de begge roen falde over dem. Naturen, de små huse og ikke mindst de få, men smilende og gæstfrie mennesker, de mødte. I en frisk bemærkning sagde Majbrit. "Jeg tror vi burde flytte hertil, jeg mærker en ro i min krop, jeg ikke har mærket længe" Lennart svarede “Øøh, okay, men hvad ville du lave her?” Svaret røg ud af munden: “keramik!"

Så Majbrit gik i gang med, at lære grundprincipperne i at dreje en kop, og hurtigt blev de begge forelskede i både keramikken og i Strynø. Lennart forelskede sig i at støbe tallerkener og skåle, og Majbrit i at dreje.

Pottemageri drejebænkDe købte huset på husmandsvejen 4 og flyttede med sønnen Anton til Strynø i sensommeren 2020. Her åbnede det lille værksted, med en aftale om, at der altid skulle være plads til en fridag i kalenderen, og at dagene i børnehaven ikke måtte blive for lange for Anton.

Det lille værksted blev dog hurtigt for lille og for langt fra centrum, så nu var værkstedet, groet ud af huset og flyttede derfor op til Søndrevej 12, hvor der nu også vil blive plads til kurser og workshops, om vinteren.

Her på Strynø og i det nye værksted, har de fundet ro fra fortidens stress. Kig forbi og mød dem i No StressPottery.

(Tekst og billeder Majbrit)
Retur ti oversigt

 
"Det gamle træ, oh lad det stå"... men ak!

1. februar 2023

Piletræ

2013 - før og efter kulingens rasen

2013

Saes Dam: I 2013 tog efterårets stormende kuling halvdelen, det vil sige bagsiden, af piletræet ved Saes Dam. Skaderne på træet var store; men da det var bagsiden af træet, så var det ikke så synligt fra vejen af.

Så skete det 31. januar 2023 kl. 16:20, at der igen var en stormende kuling, som fik resten af pilen til at vælte.
Træet ligger nu halvvejs i dammen samt i haven ved huset bagved. Det var et kæmpe held, at vinden ikke var i syd, for så havde taget på "Levinsens Hus" ikke kunne holde til det.

Der er tilsyneladende ikke sket de store skader på omgivelserne. Huset i baggrunden fik dog knækket en del af terrassens brædder; men taget undgik faldet og fik kun et par overfladiske skrammer.
Saes Dam med piletræet har hidtil været et yndet motiv for mangen en turist, nu må de desværre nøjes med dammen, frøerne og snogene.

2023 - før og efter kulingens nådestød

2023
Tekst og foto: Arne Ramhøj
(Retur til oversigt)


 

Strynø © 2008 - Webudvikling og CMS Wied Webdesign